Kabeljauw dimsum

BBQ langoustines met citrus-rozemarijnolie en bietjessalade

jul 1, 2022 | Visgerecht

Denk je aan langoustine dan denk je vaak aan een trendy plateau fruits de mer waarbij langoustines als pronkstuk bovenop een etagère vol lekkernijen van rauwe en gekookte schaal- en schelpdieren prijken. Maar door hun zoetige smaak en mager vlees smaken ze ook heerlijk in een maaltijdsalade, in combinatie met verschillende pastasoorten of op de BBQ. 

Voorgerecht – 4 personen – bereidingstijd: ca. 25 minuten – benodigheden: barbecue of grill

Ingrediënten:

 • 12-16 langoustines
 • 1 (bloed) sinaasappel
 • 1 citroen
 • ½ limoen
 • 1 takje rozemarijn
 • 150 ml + extra olijfolie
 • 2 rauwe (rode, gekleurde of chioggia) bietjes
 • 1 kropje sla
 • tabasco
 • grof gemalen peper en grof zout

Bereidingswijze:

 • Steek de barbecue of grill op tijd aan zodat deze heel heet is.
 • Boen de citrusvruchten schoon onder de warme kraan. Halveer de sinaasappel en citroen. Doe een halve sinaasaapel, halve citroen en halve limoen met schil in de beker van een staafmixer. Voeg de naalden van de rozemarijn toe. Giet er 150 milliliter olijfolie bij en maal met de staafmixer heel fijn. Voeg een paar druppels tabasco, wat peper en wat zout toe. Proef en voeg eventueel nog extra naar smaak toe. *Deze olie kun je direct gebruiken maar een dagje laten staan is ook heel lekker.
 • Boen de bieten schoon. Snijd ze met een schaaf, mandoline of heel scherp mes in dunne plakken. Doe ze in een kom. Pers een halve sinaasappel en halve citroen er boven uit. Voeg 2 eetlepels van de citrus-rozemarijnolie, wat peper en wat zout toe. Trek de slabladeren los, was en droog ze.
 • Leg de **langoustines op de hete barbecue of grill en rooster ze in ca. 5 minuten gaar. Bestrijk ze tussentijds telkens met een beetje van de citrusolie en keer ze geregeld om.
 • Hussel de sla door de plakjes biet en verdeel over 4 borden. Leg de langoustines erbij, druppel er nog wat citrusolie over en bestrooi met grof gemalen peper en grof zout. Serveer de rest van de citrusolie erbij.

Serveertip:
Lekker met rustiek warm brood of nog lekkerder met onze huisgemaakte zuurdesem-zeekraalbrood. Wilt u er een perfecte wijn bij serveren? Kiest u dan voor onze The Fishwives Club Sauvignon Blanc.

*De rest van de citrusolie is ook lekker bij andere gegrilde vis en als basis voor een sladressing. De olie blijft ruim een week en zelfs langer goed.
**De onderkant van de langoustines kun je voor het grillen open knippen met een schone, scherpe schaar of wildschaar. Dan is het makkelijker om het staartvlees eruit te halen.