Kabeljauw dimsum

Makreelfilet met mediteraankorstje en citroen polenta

apr 13, 2022 | Visgerecht

Het zal je niet verrassen dat wij je adviseren minimaal 1x per week een visje te eten. En dan natuurlijk het liefst een keer een vet visje. Laat makreel dat nu net zijn! Makreel is ook een van de meeste gegeten vissoorten in Nederland en dan vooral de (warm)gerookte makreel. Verse makreel wordt minder vaak gegeten, terwijl de toepassing daarvan ook veelzijdig is.

Hoofd of luchgerecht – 4 personen – bereidingstijd: ca. 40 minuten

Ingrediënten:

 • 4 makreelfilets
 • 1 citroen
 • 1 kleine courgette
 • 2 rode uiten
 • ca. 10 gram verse gemengde Italiaanse kruiden
 • 150 gram gemengde (knoflook)olijven
 • 100 gram semi gedroogde tomaten
 • 2 eieren
 • 75 gram panko (grof Japans paneermeel)
 • 1 groentebouillonblokje
 • 200 ml melk of kookroom
 • 150 gram polenta
 • 25 gram boter
 • olijfolie
 • peper en zout

Bereidingswijze:

 • Dep de makreel droog en leg de filets naast elkaar met wat ruimte ertussen in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Boen de citroen schoon onder de warme kraan. Snijd de courgette in stukjes ter grootte van een olijf. Pel en snijd de uien elk in 12 smalle partjes.
 • Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de courgette en ui 4 minuten. Geregeld omscheppen. Haal in de tussentijd de blaadjes van de kruidentakjes en hak ze fijn. Voeg ze met de olijven en tomaten aan de gebakken courgette en ui toe en meng. Zet het vuur uit. Klop de eieren los. Roer de panko, ½ theelepel zout en royaal peper erdoor.
 • Schep op elke makreel ¼ van het olijfmengsel met daarop ¼ van het pankomengsel. Zet de schaal in de oven en laat de makreel in 10-15 minuten gaar en goudbruin worden. Zo nodig kun je de oven nog even iets hoger zetten of de grill nog even aanzetten om de pankotopping nog wat bruiner te laten worden.
 • Breng ondertussen halve liter warm water met het bouillonblokje en de melk of kookroom aan de kook en roer tot het blokje is opgelost. Roer er beetje bij beetje de polenta door en laat 3 tot 4 minuten zachtjes pruttelen. Geregeld roeren. Rasp ondertussen de citroenschil erboven. Voeg, als de polenta te dik wordt nog wat melk, kookroom of bouillon toe. Halveer de citroen en kniijp de helft uit boven de polenta. Roer de boter er door. Proef en voeg naar smaak peper, zout en eventueel meer citroen toe.
 • Leg de getopte makreelfilets op 4 warme borden en schep de polenta erbij.

TIP: serveer met plakjes citroen en strooi eventueel ook wat reepjes citroenschil over de borden. Of serveer in plaats van de polenta met gebakken aardappelen of aardappelpuree.