Recept schelvis

Schelvis spaghetti carbonara met bleekselderij

feb 2, 2022 | Visgerecht

Schelvis wordt de laatste jaren steeds vaker gezien op de Nederlandse visafslagen. Hij is familie van de kabeljauw, net als zijn kleine broer wijting. Het kwetsbare visvlees van schelvis vraagt om een voorzichtige behandeling. Toch is deze vis op meerdere manieren te bereiden. Daarom hieronder een heerlijk smaakvol gerecht met de schelvis..

Hoofdgerecht voor 4 personen – bereidingstijd ca. 25 minuten

Ingrediënten:

 • 500 gram schelvisfilet
 • 350 gram spaghetti
 • 4 stengels bleekselderij
 • 6 takjes peterselie
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 rode ui
 • 8 plakken ontbijtspek
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 6 eieren
 • 200 ml kookroom
 • 75 gram geraspte oude of Parmezaanse kaas
 • olijfolie
 • peper en zout

Bereidingswijze:

 • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
 • Dep ondertussen de schelvisfilet droog en snijd in stikken van 3-4 centimeter.
 • Was en droog de bleekselderij en peterselie. Snijd de bleekselderij in smalle boogjes. Hak de peterselie fijn en pel en snipper de knoflook en ui. Snijd de plakjes ontbijtspek elk in vieren. 
 • Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de stukken ontbijtspek in de pan en bak ze in enkele minuten zachtjes uit en lichtbruin. Haal het spek uit de pan, maak de pan niet schoon. Doe een scheut olijfolie in de pan en roerbak hierin de bleekselderij en ui 3 minuten. Voeg de knoflook en paprikapoeder toe en bak nog 3 minuten. Schuif alles aan de kant en draai het vuur hoog. Leg de stukken schelvis in de pan en bak je in 2-3 minuten aan elke kant bruin. Schep het uienmengsel tussendoor telkens even om. 
 • Klop de eieren los met de kookroom, halve theelepel zout en royaal peper. Doe het eiermengsel bij de vis in de pan. Voeg ook de warme spaghetti, driekwart van de peterselie en het spek toe en schep alles voorzichtig door elkaar. Warm nog even door en schep driekwart van de kaas erdoor. Schep de schelvis spaghetti carbonara in een schaal en bestrooi met de rest van de kaas en peterselie. 

Eetsmakelijk

Serveertip: eet er een heerlijke frisse gemengde salade bij, met tomaat en basilicum.