Hollandse garnaal

Hollandse garnaal of een goudklompje?

mrt 26, 2024 | Algemeen

Als garnering van de soep, in een cocktail of gewoon zo heerlijk op een toastje. De Hollandse garnaal word veelvuldig gegeten. Maar voor hoelang nog?

De Hollandse garnaal blijft maar stijgen in prijs, bij ons in de winkel vragen we er inmiddels ook over de €90,00 per kilo voor. En dan houden we de prijs nog laag. Deskundigen vertellen aan RTL Nieuws dat de prijzen waarschijnlijk nog veel verder zullen stijgen. 

Schaarste is de belangrijkste reden, zo verteld een garnalen visser aan de nieuwssite. Op dit moment mogen vissers nog maar zo’n 24 uur per week vissen op de Hollandse garnaal, ter vergelijking: in andere jaren mocht er zo’n 100 uur per week worden gevist. Dit is allemaal vastgesteld door de organisatie die overbevissing tegen gaat: het MSC.

Hoeveel garnalen er zijn verschilt per jaar en hangt af van verschillende factoren, de temperatuur van het water, en het voedingsgehalte. Een garnalenvisser verteld dat het water momenteel te helder is en dat er te weinig voedinsstoffen inzitten. Hoe dat komt dat weet hij niet.

Wij vinden het erg jammer dat de prijs van deze overheerlijke garnaal zo stijgt. Het kan dan ook soms voorkomen dat wij geen Hollandse garnalen in de toonbank hebben liggen. Dit omdat ze dan echt niet meer te verkrijgen zijn. Ook kiezen wij ervoor om de prijs niet hoger op te drijven. Mocht dit echt gaan moeten, dan kan je de garnalen altijd bestellen tegen de dagprijs van dat moment. Voor nu genieten we nog even dat hij er nog wel is!

 

Bron: RTL Nieuws