Kabeljauw dimsum

Kort gerookte tongrolletjes met andijvie en kappertjes

sep 4, 2022 | Visgerecht

Met zijn ovale, platte vorm is tong geen beauty maar wel een van de meest populaire platvissen. Het is een heerlijk vis die niet typisch vissig smaakt en qua smaak wat lijkt op die van garnalen. Kleine tongetjes die door de mazen van het net slippen, worden sliptongetjes genoemd en worden vaak in z’n geheel gebakken.

Lunch/hoofdgerecht – 4 personen – Bereidingstijd: ca. 35 minuten – Benodigheden: rooktrommel, 3 eetlepels beuken- of appelrookmot (zaagsel). Als je de tong niet wilt roken, kun je ze ook in de oven bereiden.

Ingrediënten:

 • 8 (enkele)tongfilets
 • 4 eetlepels ingemaakte kappertjes
 • 1200 gram aardappelen
 • 750 gram rauwe andijvie
 • 2 teentjes knoflook
 • 125 gram kruidenroomkaas
 • klein bosje bieslook
 • olijfolie
 • peper en zout

Bereidingswijze:

 • Bestrooi de tongfilets met wat zout en rol ze losjes op. Laat de kappertjes in een zeef goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapeir.

 • Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een diepe pan. Zet ze net onder koud water. Voeg een beetje zout toe en breng ze aan de kook. Zet het vuur laag en kook de aardappelen in ca. 20 minuten gaar. Giet af.

 • Zet in de tussentijd de rooktrommel klaar. Leg een vel aluminiumfolie met daarop de rookmot (zaagsel) onderin. Bedruppel met vier eetlepels koud water. Leg er een druiprek of nog een vel aluminiumfolie op waarin je met een vork wat gaatjes hebt geprikt. Zet het rooster daarbovenop. Verwarm, als je de tongrolletjes niet gaat roken, de oven voor op 180°C.

 • Was en droog ondertussen de andijvie en snijd in smalle reepjes. Pel en snipper de knoflook.

 • Zet, als de aardappels bijna gaar zijn, de tongrolletjes op het rooster van de rooktrommel. Sluit de trommel en zet op hoog vuur. Zet, als het gaat roken, het vuur iets lager en laat de rolletjes in 7-8 minuten gaar worden. Of zet de schaal in de oven en laat daarin in 7-8 minuten gaar worden.

 • Verhit vier eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de helft van de goed drooggedepte kappertjes ca. twee minuten tot ze een beetje bruin beginnen te worden. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Dep de pan even droog.

 • Verhit nog drie eetlepels olijfolie in de pan en bak hierin de knoflook heel snel lichtbruin. Voeg de rest van de kappertjes toe en bak ze een minuut mee. Voeg ze met de olie aan de afgegoten stomende aardappelen toe en stamp alles fijn en door elkaar. Roer de kruidenroomkaas en andijvie erdoor. Knip de bieslook erboven en meng goed door elkaar.

 • Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Schep de andijviestamppot op vier borden. Leg de tongrolletjes erop. Bestrooi met de kappertjes.

Serveertip:
Server er mosterd en eventueel wat gesmolten boter bij.